Bilindiği üzere Nd YAG lazerlerin dalga boyu 1064nm.’dir. Lazer ışınlarının çeşitli dokulardaki emilim eğrilerine bakıldığında Nd YAG lazerin melanin emiliminin epilasyonda kullanılan diğer lazerlere göre daha düşük olduğu görülür.
Ancak epilasyon işleminde asıl yokedilmek istenen, kıl kökündeki doğurucu hücrelerdir. Öyleyse lazer ışınının ilk olarak buraya inebilmesi gerekmektedir. Daha yüzeyde olan yüksek melanin emilimi amaca hizmet etmez, sadece deride yanık ve pigmentasyon değişikliklerine neden olur. Melanin emilimi en yüksek dalga boyuna sahip Ruby lazerlerin artık kullanılmama nedeni de budur.

Nd YAG lazer melanin hücrelerinin en yoğun bulunduğu epidermo-dermal birleşme hattını aştıktan sonra etkisini alt bölgelerde gösterir. Çıkış gücü yüksek bir Nd YAG lazerle bu seviyenin altındaki kıl köküne yeterince yüksek güçle ulaşıldığında hem istenmeyen tüy yok edilecek hem de deriye verilen zarar minimuma inecektir. Nd YAG lazerlerin melanin emilimindeki düşüklük, diğer lazerlere göre daha yüksek enerji aktarımı ile rahatça kompanse edilebilir. Bu nedenle Nd YAG lazer seçerken yüksek çıkış gücü olan cihazları tercih etmek gerekir.
Nd YAG lazer sistemleri  lazer epilasyon yanında, 4-5 mm kalınlığa kadar varislerin tedavisinde, cilt altı kollajen üretimini uyararak kırışıklık tedavisinde (lazer genesis) amacıylada kullanılırlar. Cilt yanığı, lekelenme gibi komplikasyon ihtimali bu sınıf lazerlerde oldukça düşüktür.